20131216

#blogovision 2013 / 6

νούμερο έξι:
kanye west - yeezus



υποθέτω ο kanye west έχει εκπληρώσει πλέον την προφητεία που τον ήθελε να γίνεται ο ακραίος δημιουργός που πάντα του έμελλε να γίνει επειδή είναι τόσο γαμημένα ιδιοφυής, οπότε πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο οτιδήποτε τον αφορά να συναντά αφοριστικές ή αποθεωτικές αντιδράσεις, απαραιτήτως ακραίες. είναι ηλίθιος / είναι ιδιοφυής. βγάζει αβαν γκαρντ αριστουργήματα / βγάζει μπούρδες που δεν ακούγονται. το bound 2 γαμάει / το bound 2 ακουγόταν μέχρι που το κατέστρεψε με την kim. το new slaves είναι συγκλονιστικό / ποιο από όλα είναι το new slaves;

(Όταν Μπήκαν Τα Βιολιά Στο New Slaves).

έκανα λάθος μεγάλο όταν ο kanye άφησε πίσω του για τα καλά το Κολέγιο και έβγαλε το ποπ αριστούργημα 808s & heartbreak. όχι επειδή το βρήκα μεγαλειώδες, αλλά επειδή νόμιζα πως θα ήταν παρένθεση. ο kanye μόλις ξεκινούσε, στην πραγματικότητα. με το my beautiful dark twisted fantasy (πολύ χαμηλά σε μια φανταστική χρονιά επειδή μόλις είχε βγει και τα παραπάνω τα είχα διαλύσει στο σκρομπλάρισμα- σήμερα θα ήταν σίγουρα 3άδα σε αυτή την ίδια χρονιά) άρχισα να καταλαβαίνω τι γινόταν. "Όχι μόνο διαγράφοντας τις ενδιάμεσες καραγκιοζιές του, αλλά χτίζοντας τον καλλιτεχνικό του μύθο πάνω σε αυτές." Ένας μάλλον άκομψος τρόπος για να πω αυτό που τις προάλλες πάλι σκεφτόμουν βλέποντας το βιντεο-κλίπ του bound 2.



τις προάλλες με αφορμή αυτό έγραφα κάπου στο facebook, "συνειδητά ή μη (και νομίζω κάτι ενδιάμεσο, αλλά σίγουρα συναισθηματικά ξεγυμνωμένο και ειλικρινές) ο kanye δανείζει τη ζωή του σε μια μουσικά αυτοαναφορική αφήγηση του πώς είναι να νιώθεις πράγματα στην celebrity culture του 21ου αιώνα. αυτό που κάθε άλλος σταρ αφήνει να γίνει ξεπέτα των αναλώσιμων εξωφύλλων του κίτρινου τύπου ο kanye το καταγράφει πρώτα ο ίδιος μέσα από την τέχνη του και το κάνει ντοκουμέντο. ο άνθρωπος γράφει την βιογραφία του μέσα από άλμπουμ και το κάθε κεφάλαιο είναι γραμμένο σε άλλο ύφος."

στο 808s αισθανόταν άδειος, άψυχος, χωρίς νόημα και κατεύθυνση. στο twisted fantasy αποφάσισε να κατακτήσει τον κόσμο κάνοντας την περσόνα του art project. (με το watch the throne αυτο-ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας επειδή τα κατάφερε.) το yeezus είναι η σκοτεινή παρένθεση μέσα σε μια σειρά κεφαλαίων-παρενθέσεις, τη στιγμή της διαπίστωσης του πώς είναι να είσαι εκεί πάνω και να προσπαθείς να συνεχίσεις να νιώθεις.



το ότι έχει τραβήξει παραλλήλους απέναντι στα μεταφορικά δεσμά της στερεοτυπικής ανάδειξης αναλώσιμων σταρ εντός του συστήματος, με τα πολύ κυριολεκτικά δεσμά των θυμάτων ρατσιστικών συμπεριφορών στον αμερικάνικο νότο, κάνει τον kanye κάτι παραπάνω από θρασύ, δεν αρκεί αυτή η λέξη για να τον περιγράψει. το ευφυής από την άλλη, την κάνει τη δουλειά.

στο μέλλον θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για τους entertainment writers να μιλήσουν για τη μουσική εποχή μας χωρίς να αναφερθούν στον kanye west.

Δεν υπάρχουν σχόλια: